Ciało kobiety przygotowuje się do przyjęcia nowego życia od pierwszego dnia miesiączki. Błona śluzowa macicy, zwana endometrium, utworzona w poprzednim miesiącu, ulega złuszczeniu i wydaleniu wraz z krwią. Na jej miejscu powstanie nowa wyściółka, która już za kilkanaście dni stanie się dla zarodka miękkim i wygodnym schronieniem.
Jednocześnie od pierwszego dnia miesiączki, w jajniku rozpoczyna się proces dojrzewania komórki jajowej. Skupienie komórek odżywczych wokół komórki jajowej tworzy pęcherzyk jajnikowy (Graafa), wewnątrz którego znajduje się płyn pęcherzykowy. Pęcherzyk wystaje na powierzchni jajnika i po osiągnięciu dojrzałości pęka. Moment pęknięcia pęcherzyka Graffa nazywa się jajeczkowaniem lub owulacją.
Jajeczkowanie odbywa się zazwyczaj pomiędzy 10 a 16 dniem cyklu miesiączkowego. Pod wpływem ciśnienia płynu zgromadzonego w pęcherzyku dochodzi do jego pęknięcia i wyrzucenia dojrzałej komórki jajowej do jajowodu. Poruszające się rzęski wyścielające jajowód oraz skurcze mięśni jajowodu tworzą prąd pomagający w przesuwaniu się komórki jajowej w kierunku macicy.
W tym samym czasie gdy komórka jajowa wędruje w stronę macicy, pęknięty pęcherzyk jajnikowy ulega przekształceniu w ciałko żółte. Jego zadaniem jest wydzielanie hormonów – estrogenów oraz progesteronu, które powodują przygotowanie błony śluzowej wyścielającej macicę do zagnieżdżenia się zarodka, zapobiegają następnej owulacji i przygotowują gruczoły sutkowe do wytwarzania mleka.
Aby nastąpiło zapłodnienie, do komórki jajowej znajdującej się w jajowodzie, muszą dotrzeć plemniki. Zanim osiągną cel pokonają znaczną odległość oraz wiele przeszkód. Siła wytrysku nasienia przemieszcza plemniki w głąb pochwy, stamtąd przedostają się do wnętrza macicy. Dalej, płynąc za pomocą ruchów witek, dostają się do jajowodu, na końcu którego czeka ich przeznaczenie – dojrzała komórka jajowa.
